ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΠΑΛΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗΜ'!


Για να χαλαρώνουν οι φίλοι, και να βρίζουν ελεύθερα οι οχθροί μας...

TV Shows, news και... καμιά μαλακία να περνά η ώρα...

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Κι όμως, πέθαναν...


Do you remember the 21st night of SEPTEMBER...
(by Earth, Wind And Fire)

Το παραπάνω τραγούδι, έντυνε ηχητικά το promo του abc για την νέα σεζόν '08-'09, που κυκλοφόρησε στις αρχές του Σεπτέμβρη, δίνοντας μάς μια γεύση για το Lineup που όλοι περιμέναμε εναγωνίως, με κάποιες σειρές που έχουν αγαπηθεί από τα πρώτα τους επεισόδια...

2 μήνες μετά από αυτή την καμπάνια, άρχισαν να ακούγονται διάφορα σχόλια για το (συγχωρεμένο πλέον) Pushing Daisies, και για το γεγονός ότι λόγω τηλεθέασης, η σειρά θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να κάνει παρέα με τόσες άλλες αδικοχαμένες σειρές. Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων των 13 επεισοδίων πριν λίγο καιρό, και με την ευχή να πάρει το ΟΚ έστω για "3η σεζόν" για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά, περιμέναμε τις όποιες εξελίξεις από το λατρεμένο abc.

Δυστυχώς, οι ελπίδες μας λιγόστεψαν, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε το mid season schedule του καναλιού, έχοντας σαν απώλεια όχι μόνο το pushing, αλλά και το λατρεμένο guilty pleasure, Dirty Sexy Money. Και πάλι το κανάλι, χωρίς κάποια επίσημη δήλωση, έδινε ελπίδες και για τα 2 Shows ότι μπορεί να επιστρέψουν του χρόνου. Και φθάνουμε στη χθεσινή μέρα, όπου, για να τριτώσει το κακό, ανακοινώθηκε ότι εκτός από τις 2 παραπάνω σειρές, κόβεται και το Εli Stone, μια σειρά που δεν είχε τόση απήχηση, αλλά με πανέξυπνο σενάριο, και καταπληκτικό cast (και guests).

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό το τριπλό τσεκούρι, την δεδομένη στιγμή; Το abc, όπως και κάθε κανάλι που σέβεται τον εαυτό του (εκτός ίσως από το cw, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), είναι μια επιχειρήση, που το μόνο που θέλει είναι να σέβεται τον πελάτη του, ΜΟΝΟ εαν του φέρνει λεφτά. Και δεν μιλάμε για ένα σταθερό τζίρο, αλλά για αυξανόμενο ποσό αμα τη εμφανίσει. Τα νούμερα φετος του καναλιού είναι σαφώς πεσμένα σε κάποιες σειρές, που θεωρούνται οι ναυαρχίδες του. Πχ, το desperate, μια σειρά που παρουσιάζει τα πάντα, σε οικογενειακή συσκευασία σαπουνιού, έχει καταφέρει να πέσει αισθητά από πέρσι. Ναι, οκ, η έναρξη της σεζόν και το 5χρονο άλμα ήταν λίγο μάπα στην αρχή και δυσκολοχώνευτο, αλλά τα τελευταία επεισόδια δικαιώνουν τους πιστούς θαυμαστές της. Παρόλα αυτά, τα 4 και κάτι εκατομμύρια τηλεθεατές μείον είναι ένα αρκετά σημαντικό νούμερο, και δη για το "μεγαλύτερο δίκτυο της Αμερικής". Όταν λοιπόν 3 από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές (σε πλοκή, σενάριο και πρωτοτυπία) που προσφέρει το κανάλι, δεν έχουν την αναμενόμενη απήχηση, λογικό είναι να πάρουν το δρόμο για τον κλίβανο!

Πέρα από τα νούμερα, υπάρχει και το άλλο backstory. Το abc φέτος έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα, κατάλοιπο και αυτό της περσινής απεργίας των σεναριογράφων, και παρήγγειλε πολλές νέες σειρές, ενώ ήδη είχε εγκρίνει την συνέχιση αρκετών ακόμα από προηγούμενες χρονιές. Το σύνολο των σειρών του abc, για τη σεζόν '08-'09 ήταν αρκετό για να γεμίσει το πρόγραμμα 2 καναλιών. Άποψή μου, ο λόγος που έγινε αυτή η "υπερπαραγγελία" Scripted σειρών, ήταν για να μην έχουν το περσινό πρόβλημα, μιας και οι φήμες για μια επικείμενη απεργία ηθοποιών ήταν πολύ έντονη. Επίσης, υπάρχει και η ακόλουθη νοοτροπία: όσες σειρες με προοπτικές παρουσιάζονται στο κανάλι, καλό είναι να τις κλείσουμε, και θα δούμε τι θα γίνει. Καλύτερα να τις έχουμε εμείς, παρά να τις πάρουν οι "άλλοι", και να χτυπάμε μετά το κεφάλι μας... Και με το σκεπτικό του "ας έχουμε κάβα για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα", συνέχισε να πορεύεται το κανάλι προς την έναρξη της νέας δύσκολης τηλεοπτικής σεζόν.

Πριν ένα μήνα, και ενώ οι φήμες για την απεργία είχαν καταλαγιάσει, το κανάλι άρχισε να κάνει την απογραφή του. Οκ, έχουμε ένα Boston Legal που τους κατσικώθηκε εξαιτίας τη συμφωνίας του Kelley, το οποίο σε 13 επεισόδια (4, μαζί με της Δευτέρας) μας αποχαιρετά πανηγυρικά. Έχουμε τους συνήθεις ύποπτους που γεμίζουν το εβδομαδίαιο πρόγραμμα του καναλιού από προηγούμενες χρονιές, καθώς και νέες σειρές που θα προστεθούν στο πρόγραμμα σαν Mid season replacements, αλλά και αργότερα, περίπου την Άνοιξη, όπως τα αναμενόμενα Castle, Cupid κλπ. Μέχρι εδώ, όλα καλά... Αλλά, που θα χωρέσουν όλα αυτά; Και εκεί ξεκινάει η διαδικασία της γκιλοτίνας.

Το Castle, η νέα σειρά με πρωταγωνιστή τον Nathan Fillion, από την αρχική παραγγελία των 13 επεισοδίων, μειώθηκε στα 10, μετά από απαίτηση του καναλιού, όπως επίσης και η σειρά The Unusuals, ενώ το Sitcom Single With Parents με την Alyssa Milano, πετάχτηκε στα σκουπίδια άμεσα. Εντάξει το Single With Parents ίσως σωστά και κόπηκε, μιας και δεν νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν να δει την Alyssa προβληματισμένη χαζομαμά-νομίζω όλοι μας την προτιμούμε σαν ξέκωλο bimbo, που κάνει διάφορα μαγικά, ή απλά στέκεται μπροστά στη κάμερα και μας φτιάχνει την "διάθεση"- αλλά το κόψιμο των επεισοδίων σε σειρές που ΜΠΟΡΕΙ να έχουν ενδιαφέρον όπως επίσης και η οριστική διακοπή έξυπνων, πρωτότυπων σειρών, εμένα προσωπικά με προβληματίζει.

Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους σειρές θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους και των χρημάτων εν γένει, αλλά κάποια στιγμή κάποιοι "υπεύθυνοι" πρέπει να σκεφτούν και την ποιότητα που προσφέρουν. Δεν νοείται να κόβεται έστω μία από τις προαναφερθείσες τρεις σείρες, και να ζευγαρώνουν το Private Practice με το Grey's Anatomy, για να ανεβάσει τηλεθέαση και να μην κοπεί ΑΜΕΣΑ (όπως και θα έπρεπε να είχε γίνει από την 1η σεζόν), μόνο και μόνο γιατί η κυρία (και respectable) Shonda Rhimes δεν πρέπει να απογοητευτεί και στεναχωρεθεί... Ή μήπως αξίζει κι άλλη ευκαιρία στην -κατά τ'άλλα συμπαθέστατη- Samantha Who, που παρά τις προσπάθειες της Applegate, την Sexy εμφάνιση της Esposito, και την εξαιρετική ερμηνεία, και άξια νικήτρια του φετινού Εmmy (1) Jean Smart, δεν έχει κάτι άλλο να μας χαρίσει, πέρα από κάποια ελαφρά μιδιάσματα.

Και το αποκορύφωμα όλων των παραπάνω; Σειρές που περιμένουμε να δούμε από ανθρώπους με όραμα και μυαλό, αλλά δεν "πουλάνε" στη τηλεόραση (τουλάχιστον όχι όσο θα ήθελαν οι κουστουμάτοι να πουλάνε), όπως καλή ώρα ο ΘΕΟΣ Rob Thomas, να μην ξέρει τι θα ξημερώσει για το re-imagined Cupid του, άσχετα αν έχει συμβόλαιο με το δίκτυο, και στα σκαριά ακόμα ένα νέο project (το ΝεοΖηλανδέζικο "Outrageous Fortune", με προσωρινό τίτλο "Good Behavior") το οποίο και αυτό (υποτίθεται) θα προστεθεί στο mid-mid (mid?) season schedule του abc.

Συνοψίζοντας, το abc έκανε τη μέγιστη μαλακια να προσθέσει σειρές στο πρόγραμμά του, για να έχει ένα ικανοποιητικό απόθεμα και να προλάβει κάποιους ανταγωνιστές του να μην τα έχουν αυτοί, και στη πορεία της πτήσης, πετάει το excessive weight, το οποίο είναι από τις ελάχιστες στιγμές ποιότητας και διασκέδασης που έχει να προσφέρει το συγκεκριμενο δίκτυο.

Και όσον αφορά το μέλλον και την συνέχιση τέτοιων πράξεων; Θα το δούμε από Φεβρουάριο, όταν θα πρέπει κι άλλες σειρές να πεταχτούν, για να μπουν οι αναπληρωματικές που κάθονται στον πάγκο, και αγωνιούν για τη λήξη του αγώνα, χωρίς καν να έχουν κάνει προθέρμανση, ή έστω μία απλή προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα. Ας ελπίσουμε οι χαμένοι της υπόθεσης να μην είναι και άλλοι άξιοι πρωταγωνιστές, αλλά απλοί κομπάρσοι στο season drama "who will survive the alphabet's axe"!

Eli Stone, Dirty Sexy Money & Pushing Daisies, R.I.P. Κάνατε ένα όμορφο ταξίδι, μας προσφέρατε αρκετή διασκέδαση, χαρά, λύπη και γέλιο. Μακάρι να βρεθούν άξιοι συνεχιστές σας, στις μελλοντικές μας στιγμές χαλάρωσης.



(1) OUTSTANDING SUPPORTING ACTRESS IN A COMEDY SERIES

4 σχόλια:

smugnificent είπε...

Εκεί που άρχισες να γράφεις για το Eli Stone σταμάτησα να διαβάζω :P
Για το Pushing όμως είναι πολύ στενάχωρο, ενώ για το DSM τι να πω, πάνω που μου έγινε λατρεία το κόβουνε? Ήδη αναπτύσσω στερητικό!
Πάνε οι Darlings?Κλαψ!

The Dude είπε...

Μια χαρά τα είπες δόκτωρα! Νομίζω ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για την τηλεόραση, καθώς η χρυσή εποχή της, αρχίσει σιγά σιγά να αποτελεί παρελθόν. Δύσκολα θα ξαναδούμε τα αριστουργήματα των τελευταίων χρόνων.
Η φετινή χρονιά με τις πεσμένες τηλεθεάσεις και με τα επιεικώς αδιάφορα καινούρια show, είναι ένα σημάδι για το μέλλον για 'μένα.

Dr Horrible είπε...

Και με την έλλειψη νέων ιδεών για σειρές, και με όλα τα remake/re-imagine/re-whatevas που ετοιμάζονται, μας βλέπω να τρώμε ξαναζεσταμένα φαγητά, και σίγουρα όχι τόσο επιτυχημένα όσο τα πρωτότυπα. Joss, έλα να μας πας στα σύννεφα...

Cynic Bastard είπε...

Πριν δύο-τρία χρόνια υπήρξε μια εποχή που στην τηλεόραση έπαιζαν ταυτόχρονα:

The Wire, BSG, Arrested Development, The Shield, Deadwood.

Μιλάμε για 5 σειρές, αριστουργήματα, που ήταν μια κλάσση παραπάνω από οποιοδήποτε ανταγωνιστή τους.

Τώρα με το τέλος του shield μας έμεινε μόνο το BSG που το τέλος του θα σημάνει και το τέλος της χρυσής εποχής της τηλεόρασης.

Με εξαίρεση τα καλωδιακά (HBO/Showtime/FX) Φοβάμαι πως θα φάμε 4-5 χρόνια με ηλίθιες/αδιάφορες/ψιλοκαλές σειρές στη μάπα πριν καταλάβουν οι μεγαλοπαραγωγοί πως ό,τι πληρώσεις παίρνεις.